Wonen in Uden

Uden is een typisch Brabantse gemeente: super gezellig, groen en gastvrij. Een bruisende gemeenschap, waar veel wordt georganiseerd en waar buren elkaar nog écht kennen. Prettig om te wonen door de ideale combinatie van stadse voorzieningen en een landelijk karakter. En niet onbelangrijk: door al die voordelen zijn de huizen in Uden relatief waardevast. Hier lees je wat de gemeente Uden nou echt typeert.

Het Udense DNA

We typeren het DNA van de Udenaar ook wel eens met vijf G’s: de G van Groen, Gezond, Gezellig, Gastvrij en Gezamenlijk. Dat zijn geen toevallig gekozen termen: ze vatten samen hoe inwoners en ondernemers in Uden hun woonplaats ervaren (zoals ze zelf hebben vastgelegd in de toekomstvisie 'Udenaar de toekomst’).

Lees meer

De kernen van Uden

Uden bestaat uit drie kernen: Uden, Volkel en Odiliapeel. Samen met het buitengebied zijn ze opgedeeld in 7 gebieden die op hun beurt weer bestaan uit een aantal wijken. In elk gebied is een Gebiedsplatform of Dorpsraad actief, bestaande uit een groep bewoners die zich actief bezig houden met de leefbaarheid in hun gebied. Ze adviseren de gemeente gevraagd en ongevraagd over zaken die in hun gebied spelen.

Lees meer

Gezellig winkelcentrum

Uden heeft een gezellig centrum dat al van oudsher veel bezoekers trekt. Volgens kenners komt dat vooral door de combinatie van een ruime variatie aan winkels (van grote warenhuizen tot kleine unieke boetieks), talloze horecagelegenheden, de compacte looproute, voldoende parkeergelegenheid en extra stedelijke culturele voorzieningen zoals een bioscoop, theater, evenementenhal, poppodium en museum. Of komt dat toch vooral door de beroemde gastvrijheid van de Udenaar?!

Lees meer

Ziekenhuis Bernhoven

Sinds 30 maart 2013 heeft Ziekenhuis Bernhoven een prachtig nieuw ziekenhuis in gebruik genomen aan de noordzijde van Uden. Daar werken zo’n 150 specialisten en 2500 medewerkers samen om je de beste zorg te bieden, met bijzondere focus op ouderenzorg, totale vaatzorg, het bekkenbodemcentrum en het Regionaal Pijn Centrum Bernhoven. Centraal staat gastvrijheid. Niet voor niks is Bernhoven al drie jaar op rij het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland (Gastvrijheidszorg Award).

Lees meer

Inwoners aan het woord

Wie kunnen beter vertellen hoe het is om in Uden te wonen, dan de mensen die al eerder voor Uden kozen of er geboren en getogen zijn? Eric Wanders: “Je hoeft maar 5 minuten te fietsen om uit 10 verschillende sporten te kunnen kiezen”

Lees meer

De omgeving van Uden

Ook de omgeving van Uden bied je talloze mogelijkheden om er op uit te trekken, te sporten of te recreëren. Zo ligt Uden aan de rand van natuurgebied De Maashorst; met ruim 4000 hectare aan pure natuurpracht een echte uitdaging om te ontdekken. Daarnaast zijn er nog diverse andere natuurgebieden, zoals de bossen van Odiliapeel en de Bedafse Bergen. Ben je een fanatieke fietser of juist een rust zoekende natuurliefhebber? Een bevlogen vogelspotter of onvervalste Bourgondiër? Ook in de omgeving van Uden vind je allerlei leuke voorzieningen.

Lees meer

Hier hoUDEN we van

Een stad is zo mooi als de mensen die er leven. En in Uden, daar leven mensen met een groot hart. Met plezier, respect en aandacht zorgen we voor elkaar en voor onze gasten. We houden van Uden. Zoveel liefde werkt aanstekelijk. Je ziet het overal terug: in de vriendelijkheid op straat, waar we elkaar nog gewoon gedag zeggen (en we kennen elkaar heus nog niet allemaal!). In de met aandacht onderhouden natuur, waar duurzaamheid en genieten samengaan. In het gezellige centrum, waar je meteen dat vertrouwde gevoel krijgt dat je er eerder bent geweest. En vooral in de manier waarop we je als gast ontvangen; open, vriendelijk en altijd tijd voor een praatje. En dat praatje gaat vaak over Uden. Want als je ergens zoveel van houdt, dan wil je dat delen.

Lees meer

De historie van Uden in vogelvlucht

De naam Uden komt voor het eerst voor op oude kaarten rond 1200. Daarop zien we dat Uden aanvankelijk bestond uit een kleine kern met een aantal verspreid liggende nederzettingen eromheen, die geleidelijk een eenheid zijn gaan vormen. In de 14e eeuw strekt de bevoegdheid zich uit over de gehele vroegere heerlijkheid Uden, die bestond uit de dorpen Uden, Volkel, Boekel en Zeeland.

Lees meer